Tancurile de racire a laptelui – sprijinul fermierilor in mentinerea unui lapte sanatos
Teodorina aprilie 10, 2022 0 TehnologieAtunci cand ne gandim la consumul de lapte avem in vedere doar cateva aspecte care ni se par importante: brandul, concentratia de grasimi, gramajul si daca este pasteurizat.
In realitate, sunt foarte multe etape prin care trece laptele pana sa ajunga pe rafturile magazinelor si apoi la noi in frigider.
In primul rand, ca sa poate sa dea lapte, vaca trebuie sa faca un vitel. Laptele este sanatos daca vaca este hranita corespunzator iar furajele sunt de buna calitate.
Dimineata si seara vacile sunt mulse, proces care se poate dovedi foarte eficient in raportul calitate/cantitate, mai ales daca se apeleaza la aparatele de muls sau mulgatoarele. Pe piata romaneasca, exista multe tipuri de mulgatoare. Pentru o alegere corecta, in functie de nevoile fiecarui fermier, se pot lua in calcul, sfaturile si utilajele de pe acest site.
Transportarea laptelui proaspat muls este, de asemenea, foarte importanta.
Predarea laptelui. în conditii de igiena maxima este un factor esential deoarece, ca sa se poate vorbi de profit, dezvoltarea fermei trebuie sa fie sustinuta de calitati incontestabile. Urmatoarea etapa este racirea laptelui care trebuie facuta la 4 grade Celsius in cel mult 3 ore.
Racirea este una dintre cele mai importante operatii pe care trebuie sa o efectueze fermierul in procesul de prelucrare primara a laptelui proaspat muls. Daca acest lucru nu ar fi realizat, laptele si-ar pierde rapid proprietatile naturale. O racire corespunzatoare, facuta la momentul potrivit, are ca efect, mentinerea calitatii naturale a laptelui.
Laptele racit necorespunzator isi poate pierde proprietatile naturale din cauza faptului că microbii din lapte provoacă acidifierea acestuia si astfel se creeza un dezechilibru.
Fermierii se pot confrunta cu o problema mare, mai ales daca laptele are nesansa de a fi infestat cu bacterii, cele mai frecvente fiind lacteninele. Acestea provin din sangele vacilor si se regasesc in laptele proaspat. Ele au capacitatea sa stopeze inmultirea microbilor si sunt active doar in primele trei ore de la recoltarea laptelui din uger. In mod natural laptele isi pastreaza proprietatile o anumita perioada de timp, iar microbii din mediul inconjurator nu se pot inmulti. Perioada recomandata este de 3 ore, apoi pentru a evita dificultatea ca laptele “sa se strice” trebuie sa fie racit.
Pentru racirea laptelui, se folosesc diferite sisteme de racire instantanee si alte sisteme care asigura o racire rapida si moderna. Racitoarele de lapte au denumirea de tancuri de racire a laptelui si au diverse dimensiuni si capacitati.
Tancurile de racire se impart in mai multe categorii: tancuri de racire inchise, cu evaporare directa, iar capacitatea de racire variaza intre 1.100 si 30.000 litri; sisteme de racire instantanee; racitoare inchise, cu banca de gheata care au capacitati diferite, intre 1.250 si 6.500 litri.
Pentru a achizitiona echipamente de racire a laptelui care sa intruneasca toate normele Uniunii Europene, adoptate si de Romania, in ceea ce priveste calitatea laptelui, este simplu de accesat platforma online http://proagricol.ro/tancuri-racire-lapte/. Echipa este pregatita sa ofere oricarui doritor, informatii utile si utilaje performante.
Teodorina
Teo aici, 34 ani, mamică a 2 copii, pasionată de gastronomie și cofetărie.