Vrei sa investesti in agricultura?

Din ce in ce mai multi antreprenori incep sa se orienteze catre agricultura , un domeniu foarte atractiv in conditiile economiei actuale . Pentru mai multe informatii acceseaza cel mai bun blog dedicat agriculturii si cresterii animalelor .

In acest articol vreau sa iti prezint cateva idei de afaceri de succes in agricultura .

  1. Plantatie de rubarba – o plantatie care te poate imbogatii in perioade de seceta .

Tulpinile de rubarba se folosesc la prepararea dulciurilor ( placinte , compoturi , dulceturi) si a produselor farmaceutice ( rhei rhizoma ) . Rubarba trateaza lipsa poftei de macare , constipatii ocazionale si inflamatii ale mucoasei bucale .

Pentru o plantatie de rubarba pe o suprafata de 7.000 de mp ( 7 hectare ) ai nevoie de un buget de aproximativ 6.000 de euro . Dupa cum poti vedea , pretul de pornire pentru un hectar cultivat este mai mic de 1.000 de euro .

Pe un hectar se pot cultiva aproximativ de 10.000 de plante. In conditiile in care un kg de rubarba costa undeva in jur de 1 euro , la un hectar poti obtine 20.000 de euro .

  1. Sera de legume . De exemplu , pentru un solariu construit pe strctura de lemn trebuie sa scoti din buzunar aproximativ 10.000 de euro . In acest pret este inclus si pretul foliei care acopera solariul .

La cei 10.000 de euro se mai adauga alti 2.000 de euro pentru seminte , turba ( patul germinativ ) si utilitati ( incalzirea ) . Anual , pentru toate cheltuielile trebuie sa platesti aproximativ 3.000 de euro . Profitul o sa apara din primul an insa investitia va fii amortizata in cativa ani .

  1. Plantatie de fructe de goji – o afacere mai putin intalnita in tara noastra , dar care poate sa iti aduca un profit surprinzator .

La o suprafata de 2 hectare , pentru o perioada de trei ani , ai nevoie de un buget de aproximativ 40.000 de euro . Pe aceasta suprafata se pot planta undeva in jur de 6.000 de arbusti. De regula , un arbust de goji incepe sa fie productiv dupa anul 3 de cultura , ajungand sa produca peste 4 kg de fructe proaspete .

Pretul unui kilogram de fructe de goji este minim 10 euro , insa , daca plantatia ta este certificate bio poti sa obtii pentru aceeasi cantitate cel putin 20 de euro . La un calcul simplu , 6.000 de arbusti cu o medie de 3kg de fructe/arbust ( sa zicem ca productia nu este maxima ) poti sa obtii 18.000 de kg de fructe proaspete . Daca vinzi kilogramul cu 10 euro , obtii 180.000 de euro . Iata asadar , dupa 3 ani poti sa iti amortizezi investitia si sa scoti un profit substantial .

  1. Ferma de capre – o afacere care necesita un buget substantial pentru inceput , insa odata ce incepe sa faca profit o sa fii surprins .

Pentru a avea succes cu o astfel de afacere trebuie sa incepi cu un efectiv de minim 200 de capete si un adapost pentru acestea , care sa ofere cele mai bune conditii in special pe timpul iernii . Un astfel de adapost poate sa ajunge sa coste si 50.000 de lei.

O capra costa intre 400 si 500 de lei , iar baza furajera necesara pentru un an costa in jur de 4.000 de lei . O singura capra consuma anual aproximativ 200 de kg de furaj , costul unui kilogram fiind de 1,5 lei .

Pentru a fii sanatoase , caprele au nevoie de medicamente si tratamente speciale , deloc costisitoare de altfel . Costul acestor tratamente este in jur de 15 lei / an pentru fiecare animal .

Per total , demararea unei astfel de afceri necesita o investitie de cel putin 197.000 de lei ( aproximativ 45.000 de euro ) . Investitia poate fii amortizata in 3 pana la 5 ani , insa profitul poate sa apara chiar din primul an de functionare .

Write a Comment

view all comments