Cultura de Paulownia – Va poate aduce 30.000 Euro pe hectar

Avand in vedere aceste vremuri, in care exista proiecte ale Uniunii Europene cu privire la furnizarea unei anumite sume de bani nerambursabili in vederea fabricarii unor culturi agricole de mare impact, avem posibilitatea sa aducem paulownia chiar la noi in tara, la preturi foarte scazute.

V-ati gandit vreodata ca in 3 ani de zile o cultura de paulownia va poate aduce venituri chiar si de 30 000 euro pe hectar?

Promoterii acestei afaceri ne vorbesc de la A la Z despre acest arbore si ne spune ce pret paulownia fixeaza pentru a ne achizitiona semintele care sa dezvolte o asemenea cultura.

Astfel, ajungem sa cunoastem si preturile care implica dezvoltarea unui asemenea copac care se considera luat din legenda Pasarii Pheonix.

300 de bucati de seminte Paulownia au un pret de doar 60 lei in timp ce 120 lei valoareaza un pachet de 600 bucati.

Daca vrem sa luam rasaduri Paulownia cu o dimensiune intre 10 si 15 cm atunci trebuie sa stim ca pretul acestuia este de 10 lei/buc si este aduc la pachet intr-un ghiveci cu flori care sa-i permita dezvoltarea continua.

Butasii sunt si ei o buna alternativa pentru culturile de paulownia, cei lemnificati de 7 luni sau 1 an fiind disponibil la preturi rezonabile de 15, respectiv 18 lei, cu o dimensiune intre 1 si 2 cm.

In urma unor aparitii in mass-media s-a putut observa cum o cultura de Paulownia poate concura cu succes cu alte culturi de mare interes pentru masele umane, iar diversitatea sa joaca un rol foarte important si pe buna dreptate.

Daca in urma cu un deceniu acest arbore exista doar in tari precum Germania sau Spania, acum intrebuintarea acestui arbore poate fi pusa in valoare cu nu mai putin de 26 specii.

Oferta joaca un rol covarsitor in agricultura, iar una din cele mai cautate specii este Paulownia Tomentosa, o specie care are foarte multe caracteristici speciale.

In primul rand, acest tip de arbore paulownia are cea mai rapida rata de crestere de pe planeta, de circa 6 metri/an, iar in aproximativ 9 ani poate ajunge la inaltimea sa maxima.

Produce flori cu totul si cu totul deosebite, iar lemnul sau care are un aspect ingrijit, propune un grad ridicat de prelucrare.

Acest tip de arbore Paulownia are capacitatea sa se regenereze intr-un timp foarte scurt, fara a fi nevoie de a se face o plantare aditionala.

Insa pentru a obtine toate aceste lucruri este nevoie de o masina care sa efectueze toate procesele agricole care sa pregateasca solul ideal pentru a obtine cele mai bogate plantatii.

Una din cele mai recomandate masini este de departe un motocultor, o masina care se bazeaza pe eficienta, rezistenta, rapiditate si simt practic.

Un motocultor profesionist poate lucra cu usurinta chiar si terenuri de peste 10 000 mp, fiind echipat perfect pentru lucrul la foc automat.

Insa ce proprietati trebuie sa aibe solul pentru a oferi o dezvoltare prielnica arborelui de Paulownia?

Expertii ne recomanda ca aceasta plantatie sa fie efectuata pe un sol care are un pH cuprins intre valorile 4,5 si 7 si de asemenea sa i se asigure o irigare adecvata deoarece necesita foarte multa apa pentru a evolua.

Distanta de plantare intre un copac si altul trebuie sa fie de 4 metri, iar in cadrul unui hectar se pot gasi pana la 500-600 de pomi.

Insa pentru a putea beneficia de o cultura care nu contine daunatori este necesar sa tratam cum se cuvine solul, cu diferite ingrasaminte sau solutii.

Unul din principalii dusmani ai arborelui Paulownia este vierma sarma, insa comunitatea Paulownia Romania ne avertizeaza cu privire la acest lucru si ne recomanda sa folosim solutii de tratament pentru a nu compromite plantatia pe termen lung.

De asemenea este necesar in vederea pregatirii terenului, sa se efectueze un arat profund, la dimensiuni de 30-40 cm, iar bilonarea ar putea reprezenta de departe un avantaj in vederea formarii straturilor adecvate de teren sau plantare.

De asemenea o cultura de Paulownia mai prezinta si alte avantaje mai ales pentru mediul inconjurator.

Stiati ca o cultura de Paulownia poate absorbi dioxidul de carbon din atmosfera intr-o cantitate considerabila? Studiile au aratat ca 1200 de tone de CO2/an este absolvita de acesti copaci Paulownia, echivalentul unor emisii de combustibil a unei masini daca parcurge o distanta considerabila de drum.

De asemenea, un copac Paulownia cu ajutorul radacinii sale adanci are rolul si de a oferi imbunatatirea calitatii solului si indepartarea impuritatilor lui pentru a-i facilita dezvoltarea.

Arborele de Paulownia se mai gaseste de asemenea si in constructia diferitelor materiale prefabricate sau fundatii de constructie, aratandu-si astfel intrebuintarea multipla dupa prelucrare.

Aceasta plantatie a devenit tot mai populara in ultimii ani la noi si se gaseste mai ales in regiunile Bistritei, Prahovei dar si in locuri greu de imaginat tuturor oamenilor.

Daca de la o cultura leguminoasa sau pomicola putem scoate un profit rezonabil dar totusi cu niste cifre scazute, cultura de Paulownia ne asigura ca in doar cativa ani putem intreprinde o afacere profitabila si putem avea parteneri cu totul si cu totul deosebiti din diferitele ramuri ale industriei.

Calitatea lemnului sau il recomanda pentru culturile din Romania, iar alegerea zonei sau tipului de sol pare sa constituie principala provocare pentru agricultori, deoarece paulownia necesita cu adevarat niste conditii speciale pentru a se dezvolta in armonie.

Write a Comment

view all comments