Cultivarea lavandei – O afacere profitabila

Cultura de lavanda a devenit tot mai populara in ultima vreme in randul agricultorilor romani datorita numeroaselor intrebuintari pe care le are aceasta planta.

In primul rand ea se deosebeste fata de alte plante prin multitudinea de domenii in care se utilizeaza, iar aici putem enumera cu usurinta domeniul farmaceutic, industria ceaiurilor, industria alimentara, drogherie, adjuvant in produse cosmetice si infrumusetare, apicultura si diverse ansambluri ornamentale si decoratiuni ce au ca scop diverse profile si peisaje.

In urma unei culturi de lavanda, de asemenea se poate obtine un ulei special de lavanda, care este cea mai buna valorificare a acestei plantatii, ce are la baza trei tipuri de distilari ale diferitelor inflorescente.

Care sunt insa secretele unei afaceri cu lavanda? Niste studii in domeniul agricol si in marketing ne arata ca o afacere cu lavanda poate ajunge la un profit chiar si de 8000 euro/hectar in doar 3 ani de zile.

O familie care are o afacere prospera cu lavanda vine si ne explica care sunt costurile ce tin de intemeierea unei astfel de afaceri.

Spre exemplu este foarte important sa ne alegem un furnizor de seminte de lavanda care sa ofere transparenta si un pret accesibil pentru o cantitate mai mare.

In mediul online, putem gasi o cantitate de 10 000 seminte de lavanda la un pret foarte accesibil, care vine la pachet cu un certificat de calitate, conformitate dar si cu o garantie sau instructiuni de germinare si plantare.

Pretul de 250 lei, ar trebui sa fie o investitie care promite succes, mai ales daca ne propunem sa facem o cultura de lavanda pe o suprafata de teren mica, de pana in 5000mp.

De asemenea, pe langa seminte, pentru o plantatie de lavanda infloritoare se recomanda achizitionarea de butasi care sa fie asezati cu radacina in aer, libera, de la fermieri autorizati, care au un pret adecvat si nu din magazinele de bricolaj, care tind sa pipereze scorurile.

Acest lucru chiar se recomanda pentru agricultorii incepatori, pentru a se estima costurile, dar si pentru a se asigura ca pamantul este lucrat cum trebuie si nu se sare nici o etapa pana la plantarea radacinilor sau semintelor de lavanda.

Insa atunci cand vine vorba de lucrarea pamantului intr-un timp util fara sa fie nevoie de interventie umana abrupta este nevoie de o masina care sa faca diferenta si pe care se pot atasa accesorii ideale pentru a pregati terenul, a-l afana si a indeparta buruienile de pe acesta.

Din experientele cultivatorilor de lavanda, acestia ne recomanda sa folosim motosapa care vine la pachet cu o serie de avantaje pentru suprafetele mici.

Producatorii au dezvoltat modele inovative capabile sa ataseze diferite accesorii care sa pregateasca terenul pentru plantatia de lavanda, insa anumite procese sunt specifice fata de alte plantatii.

In primul rand, selectia solului este prioritara pentru o cultura infloritoare, iar aici trebuie sa fim atenti atat la ph cat si la inclinare.

Se recomanda un sol cu un pH intre 6,5 si 7,5 si un plan inclinat pe care sa se planteze butasii, una din principalele pericole pentru cultura de lavanda fiind de departe cantitatea de precipitatii mare, inundatiile aducand numai lucruri negative.

De asemenea este foarte important sa se tina evidenta de perioada de plantare a butasilor, aceasta fiind ideala la inceputul primaverii sau in toiul toamnei, lunile martie, octombrie sua noiembrie fiind ideale pentru a incepe o cultura de lavanda promitatoare.

Ar trebui sa ne asiguram si ca putem avea parte de cele mai bune ierbicide pentru a evita cresterea abundenta a buruienilor dar si ca nu se vor forma diferite microorganisme care sa distruga aceasta plantatie.

Dar cum ar arata o cultura fara un sistem de irigatie adecvat, iar aici agricultorii ne recomanda sa avem maximum de atentie.

Este important ca o cultura de lavanda sa fie irigata cum se cuvine mai ales cand planta se afla in crestere, iar cele mai bune metode sunt prin picurare(de la sursa de irigatie) sau udarea printre randuri cu o masina agricola sau una de teren prin intermediul unui rezervor cu o capacitate mare.

Un sistem de irigatii complet poate ajunge in jurul cifrei de 6000 lei.

Si rabdarea este un capitol la care ne intrebuinteaza cultura de lavanda, deoarece planta ajunge la maturitate abia dupa trei ani si este necesara o investitie si o atentie durabila asupra ei in tot acest timp.

Insa asupra anumitor proceduri agricole este necesar sa avem atentia sporita, iar acestea sunt aratul si bilonarea, ca in cazul diferitelor plantatii legumifere.

Insa atunci cand vine vorba de fixarea unui pret lavanda cu siguranta vom fi pusi pe ganduri.

Desi are o cifra exorbitanta infiintarea unui hectar de butasi necesar pentru o cultura de lavanda infloritoare, cei care au deja succes cu aceasta afacere ne spun ca in doar cativa ani au putut sa-si asigure recuperarea investitiei ba chiar mai mult au ajuns sa fie pe profit.

La sfarsit oare ne putem bucura si asupra sanatatii noastre de pe urma acestei plante? Daca ne gandim la sanatatea noastra cu siguranta ne vom bucura de o cultura de lavanda infloritoare.

Cum ne poate ajuta lavanda sa ne simtim mai tineri si mai energici? In primul rand parfumul lavandei este recunoscut ca un remediu combativ impotriva stresului.

In al doilea rand ne putem delecta cu un somn mai odihnitor datorita florilor de lavanda, mireasma sa asigurandu-ne ca nu vom avea parte vreodata de insomnii.

De aseemenea lavanda este recunoscuta si pentru stimularea activitatii mentale, aroma ei in forma proaspata inlaturand oboseala mentala de peste zi si energizeaza activitatea metabolica.

De asemenea din uleiul obtinut din lavanda ne putem scapa si de binecunoscuta matreata asupra parului, care este tot mai des intalnita in randul oamenilor. Un numar de 15 picaturi de lavanda impreuna cu ulei de masline sau migdale va poate asigura o revigorare a scoartei capilare pentru a va simti intinerit.

Asadar o cultura cu lavanda poate aduce atat profit material cat si o binecuvantare in casa si viata dumneavoastra. O astfel de planta de asemenea este ca un parfum pentru casele primitoare si o spun majoritatea oamenilor care opteaza pentru aromele obtinute din aceasta planta incredibila.

Write a Comment

view all comments