Avantajele si dezavantajele aparatului de muls

Doriti sa deschideti o ferma si aveti probleme in a alege intre angajarea muncitorilor si cumpararea unui sistem automat de aparate de muls? Sau ferma dumneavoastra de lapte este in continua crestere si va ganditi sa o imbunatatiti recurgand la aparatele de muls? In oricare dintre cazuri este esential sa faceti alegerea in functie de avantajele si dezavantajele celor doua sisteme.

Avantajele aparatului de muls

Avand in vedere numarul mare de fermieri care apeleaza la ele, aparatele de muls sunt cunoscute pentru numeroasele avantaje care le permit fermelor de lapte sa functioneze in mod eficient si totodata sa-si optimizeze profiturile.

In primul rand, aparatele de muls permit fermelor de lapte sa-si creasca si sa-si imbunatateasca activitatea in ceea ce priveste cirezile mari. Intr-adevar, o masina de muls adecvata poate gestiona cirezile mai rapid asigurand in acelasi timp calitatea laptelui si totodata permite fermierilor sa recolteze laptele mai multor vite decat ar putea sa o faca prin mijloacele traditionale.

Un al doilea avantaj este destul de evident si consta in banii economisiti prin evitarea cheltuielilor pentru forta de munca. O ferma de lapte mare in care recoltarea laptelui se face manual va necesita in mod normal cel putin 12 – 13 angajati pentru a functiona asa cum trebuie. Cu aparatele de muls doar cativa vor fi necesari.

In al treilea rand, avand in vedere tot factorul munca, aparatele de muls reduc, de asemenea, dependenta fermei pentru muncitori. La o ferma traditionala, in cazul in care muncitorii calificati nu mai pot munci sau decid sa paraseasca ferma, acest lucru ar avea un efect covarsitor asupra productiei de lapte si ar afecta totodata si vanzarile. Cu aparatele de muls este destul de usor sa gasesti pe cineva care sa le manevreze si care sa se asigure ca ferma de lapte va ramane functionala in orice moment.

In cele din urma, un program de muls adecvat va reduce stresul, ceea ce nu numai ca imbunatateste starea de sanatate a animalelor, dar asigura, de asemenea, o calitate mai mare a recoltarii laptelui.

Dezavantajele aparatului de muls

Cu toate acestea, ca si cu alta afacere, alegerea unui aparat sau a altuia vine inevitabil cu anumite limitari.

Cel mai evident dezavantaj vine in legatura cu vitele in varsta. Obisnuite cu mulsul manual, vitele mai in varsta vor avea probleme in a se adapta la aparatul de muls. Acest lucru poate creste nivelul de stres al acestora si implicit poate scadea calitatea laptelui. Din fericire, urmatoarea generatie de vite se va obisnui rapid cu aparatul de muls, ceea ce face acest dezavantaj unul pe termen scurt.

In al doilea rand, aparatul de muls va avea nevoie de o aprovizionare constanta cu energie electrica. Acest lucru inseamna ca in cazul unor probleme la sistemul de alimentare sau in timpul penelor de current, ferma de lapte nu va putea functiona in mod corespunzator. Cu toate acestea, aceste efecte pot fi micsorate cu sistemele de alimentare cu energie electrica de urgenta.

In cele din urma, chiar daca nu este un dezavantaj din punct de vedere tehnic din moment ce exista oameni angajati pentru asta, aparatele de muls necesita proceduri de curatare stricte. Intr-adevar, daca aparatele nu sunt curatate corespunzator apare riscul de infectii.

In concluzie, daca o politica corespunzatoare este folosita, trecerea de la sistemul traditional de muls la cel automat poate fi cea mai buna investitie.

Write a Comment

view all comments