Un motocultor hobby sau unul profesionist?
Teodorina aprilie 3, 2022 0 DiverseGhidul unui motocultor cu adevarat util indiferent de suprafete
Se spune ca primavara se numara bobocii si pe buna dreptate.
Agricultura este o ramura foarte apreciata mai ales la inceputul sezonului cald, iar pentru toate procesele agricole ce se necesita pentru o cultura infloritoare cu siguranta avem nevoie de o masina pe masura asteptarilor noastre care sa faca fata chiar si celor mai toride zile, unui volum mare de lucru si sa nu necesite o cantitate foarte mare de combustibil.
Daca detineti diferite gradini, solarii sau suprafete intinse de teren, fara doar si poate o alegere iscusita o reprezinta achizitionarea unui motocultor de calitate, capabil sa raspunda tuturor comenzilor intr-un timp util, lucrand alaturi de accesoriile atasate lui pamantul in cel mai bun mod posibil, pregatindu-l pentru plantarea semintelor.
Motocultorul este practic o masina care se bazeaza pe un ansamblu de transmisie melcat, ce are la baza un lant, o cutie de viteza si diferite pinioane conice.
Mai mult decat atat, aceasta poate fi considerata si o freza automatizata, care ajuta la maruntirea diferitelor tipuri de soluri usoare si semi-usoare, dar participa si la alte procese agricole complexe.
Practic, motocultorul este acea masina care vine si inlocuieste cu brio sapa si harletul cu care probabil erati obisnuit sa lucrati pamantul pe vremuri, asigurandu-va flexibilitate, confort atunci cand il folositi, fara sa fie nevoie sa va intrebuintati mai mult decat situatia o cere.
Sunt insa anumite caracteristici care trebuie sa le aveti in vedere atunci cand selectati un motocultor, acestea fiind de 3 feluri: hobby, semi-profesional si profesional.
Sfaturi utile pentru alegerea unui motocultor
Motocultorul Hobby este acea masina care se bazeaza pe o transmisie melcata sau una ce are la baza distributia cu lant ce ajuta la functionalitatea frezelor.
Acest tip de motocultor are o latime de lucru de pana la 90cm, insa dezavantajul sau este ca se foloseste doar pe suprafete mici de la 1000 pana la 5000 mp.
Motocultoarele semi-profesionale insa, sunt acele dispozitive care ridica un pic stacheta, cutia de viteze alaturandu-se in schema tehnica. Latimea in lucru a frezelor poate atinge 100 cm, iar adancimea de fixare ajunge la o dimensiune de pana la 22cm.
Avantajul acestor tipuri de motocultoare se bazeaza pe tipul de fixare al cutitelor care se fac de-a lungul unei bari, ideal pentru a opera cu succes orice suprafata.
Mai mult, cutia de viteze prezinta si alte avantaje ce se raporteaza la atasarea diferitelor accesorii pentru operatiuni agricole de inalta precizie, iar treptele sale ajuta chiar si la economisirea de carburant mai ales cand este folosit un plug.
Aceste tipuri de motocultoare pot fi folosite pe suprafete de pana la 10 000 mp si sunt de departe o solutie ideala pentru terenurile de dimensiuni mici sau medii.
Insa vin in discutie si suprafetele intinse, acolo unde timpul inseamna automat si bani, iar pentru acestea, motocultoarele profesioniste sunt de departe cea mai inteleapta alegere.
Cu ce se remarca un motocultor profesionist fata de modelele de mai sus? Constructia sa unica ce se bazeaza pe circuitul transmibil intre cutia de viteze si freza cu ajutorul pinioanelor conice ajuta la operarea pe cele mai dure suprafete intr-un timp record.
Cele mai dificile tipuri de soluri pot fi prelucrate cu un motocultor profesionist ce are in dotare diferite freze care au ca principal material otelul de calitate, astfel incat rezistenta sa fie imbinata cu simtul practic la superlativ.
Mai mult adancimea de lucru poate ajunge pana la 25 cm, iar accesoriile ce vin la pachet cu aceste tipuri de motocultoare ajuta la bilonare, semanat, sau pregatirea solului pentru insamantare.
Insa la ce aspecte ar mai trebui sa avem atentia atintita atunci cand vine vorba de achizitionarea unui motocultor de calitate?
Firma care il produce
Este de o maxima importanta sa fim atenti la acest aspect, deoarece detaliile despre motor fac cu siguranta diferenta asupra alegerilor noastre.
Motoarele Loncin sau Kama sunt cele mai cunoscute in acest moment cand vine vorba de motocultoare, iar pe piata din Romania, cateva modele sunt consacrate pentru a oferi performanta la consum redus, Honda, Ruris sau O-Mac luand fata cu siguranta tuturor altor firme.
Latimea frezelor
Atunci cand vine vorba de motocultoarele profesioniste dimensiunea frezelor joaca un rol foarte important, precum si plasarea acestora. De ce spunem asta? Pentru a nu repeta operatiunile agricole si a avea rezultate satisfacatoare inca de la prima trecere, un motocultor profesionist se deosebeste prin dispunerea frezelor in forma hexagonala, pentru a marunti solul in cel mai bun mod.
Stiati ca latimea frezelor la un motocultor profesionist poate ajunge chiar la 140cm? Cu cat mai mari cu atat mai bine pentru o lucrare agricola pe masura, asa ca orientarea spre constructii practice si dimensiuni mari ar trebui sa fie solutia in acest caz.
Usurinta in folosire si accesorii
Atunci cand vine vorba de accesorizarea cu un motocultor profesionist cu siguranta aveti in vedere aspecte precum flexibilitate si confort. Alegerea unui motocultor care se poate manui usor, printr-un ghidon reglabil in mai multe directii ar constitui de altfel si una din principalele prioritati.
Dar cum ramane cu accesoriile? In aceasta perioada din an, aveti posibilitatea sa cumparati un pachet de primavara care sa includa accesorii indispensabile operatiunilor agricole, plugul, rarita, semanatoarea, remorca sau cultivatorul nelipsind dintre acestea.
Mai mult decat atat, pe langa aceste facilitati, aveti posibilitatea sa va achizitionati la un pret de neuitat un motocultor ce dispune de roti cu un cauciuc de calitate, capabile sa deplaseze motocultorul chiar si pe cele mai dificile tipuri de soluri intr-un mod optim.
Intretinere
Acesta ar putea fi de departe un capitol important, mai ales raportandu-ne la costurile la care ne supune un motocultor.
Aici avem de departe in discutie combustibilul si cantitatea de ulei din baia de ulei, insa nu trebuie sa ne facem griji deoarece majoritatea motocultoarelor profesioniste au functie eco si ajuta la economisirea combustibilului.
Acestea au un consumt redus de doar 0.6-0.8l/h, iar diferiti senzori atasati la motor va pot atentiona cand cantitatea de ulei s-a redus considerabil.
Mai mult, frezele dispun in marea majoritate a cazurilor de functie de auto-ascutire astfel incat uzura sa nu fie adusa in discutie in nici un moment.
Aceste aspecte fac de departe diferenta in privinta achizitionarii unui motocultor de calitate si noi speram ca v-am fost de ajutor in vederea gasirii celui mai bun prieten pentru culturile dumneavoastra.
Teodorina
Teo aici, 34 ani, mamică a 2 copii, pasionată de gastronomie și cofetărie.