Este profitabila cresterea caprelor ?

O ferma de capre este o afacere extrem de profitabila avand in vedere faptul ca laptele de capra este foarte cerut pe piata iar carnea ( atat cea de capra cat si cea de ied ) este extrem de sanatoasa . Daca va surade ideea unei astfel de afaceri trebuie sa stiti ca investitia initiala este destul de costisitoare iar in primul an nu obtineti profit , insa dupa aceea castigurile o sa va surprinda .

Efectivul de capre , la nivel mondial , depaseste usor 700 de milioane de exemplare , cele mai multe aflandu-se in Asia si Africa . Numai in China exista un efectiv de aproximativ 200 de milioane de exemplare . In Europa , efectivul de caprine numara aproximativ 18 milioane de capete , in timp ce in tara noastra exista aproximativ 2 milioane de exemplare .

Caprele sunt exploatate in principal pentru productia de lapte si pentru cea de carne insa si pentru parul lor . Doar Europa asigura 20,5% din productia mondiala de lapte si 3% din productia mondiala de carne de capra .

Pentru aceia dintre dumneavoastra care nu stiu , laptele de capra este cunoscut pentru calitatile sale nutritive , net superioare celor detinute de laptele de vaca . Iata care sunt principalele rase de capre din tara noastra :

  • Carpatina – este o rasa locala care se creste in mai toate regiunile . Efectivul acestei rase reprezinta intre 70 si 75% din efectivul total de capre din tara noastra . O femela la maturitate poate ajunge pana la o greutate de 40 kg in timp ce un mascul poate cantari si 60 de kg. O capra din aceasta rasa produce in medie 300 de litri de lapte .
  • Capra alba de Banat – este o rasa formata prin incrucisarea a doua rase , rasa Saanen si rasa Alba nobila germana . Aceasta rasa se regaseste cu precadere in Transilvania , Banat si partea de nord a Moldovei . La maturitate , exemplarele din aceasta rasa pot sa ajunga la o greutate asemanatoare cu cea a exemplarelor din rasa Carpatina in schimb productia de lapte este mult mai mare , ajungand pana la 500 de litri de lapte .

Activitatea de crestere a caprelor este cu adevarat rentabila in zonele in care exista rape , dealuri si versanti necultivati , unde se gasesc cu precadere maracini si arbusti . Astfel de zone permit caprelor sa pasuneze pe , aproape , intreaga perioada a anului .

Daca ii oferi cele mai bune conditii de intretinere si hranire o capra poate sa ‘’produca’’ o la o singura fatare pana la 4 iezi , desigur , asta in cel mai fericit caz . De regula o capra fata 2-3 iezi . In 10-12 luni un iezisor ajunge la greutatea optima pentru a putea intra in linia de productie.

Dupa cum spuneam si cateva randuri mai sus , carnea de capra este bogata in nutrienti , iar in tara noastra pastrama de capra este extrem de apreciata . Deasemenea , carnea de ied este foarte foarte gustoasa . Bogata in minerale si proteine , slaba in grasimi , suculenta , frageda si saraca in cholesterol , carnea de ied este recomandarea medicilor in detrimentul carnii de miel .

Una dintre cele mai sanatoase alimente , si ma refer aici la carnea de vita , are un continut dublu de grasimi fata de carnea de ied in timp ce carnea de porc are de trei ori mai multe grasimi. Carnea de pui , chiar daca are acelas nivel de grasimi cu carnea de ied , are un continut mai mare de grasimi saturate si calorii .

De ce este atat de slaba in grasimi carnea de ied si cea de capra ? Ei bine , gratie regimului lor de viata extrem de sanatos . Caprele cresc in natura si sunt hranite 100% natural.

Write a Comment

view all comments