Tipuri de cultivare a capsunilor
Teodorina aprilie 25, 2022 0 DiverseCapsunii sunt fructe delicioase pe care oamenii le consuma cu placere si care pentru unii pot deveni o afacere profitabila. Daca e sa vorbim de modalitatile prin care se pot cultiva, acestea sunt in numar de doua si anume cultivarea clasica si cultivarea pe straturi inalte.
Pentru inceput vom vorbi de cultivarea clasica. Este important ca terenul pe care cultivam capsuni sa fie unul nivelat, deoarece denivelarile duc la stagnarea apei. Pentru a nu avea neplacerea de a avea daunatori ce pot afecta culturile de capsuni este recomandata desinfectia solului. Astfel vei scapa de viermii albi si de viermii sarma care sunt inamicii culturilor de capsuni.
Capsunii produc rod atunci cand cresc intr-un pamant maruntit, intr-un sol bine lucrat pentru a putea asigura prinderea plantelor. Plantarea trebuie facuta cu grija, atunci cand pamantul are umidiatea potrivita. In ceea ce priveste distanta dintre randuri este recomandata o distanta de 25-30 cm intre plante si 70-80 cm intre randuri. Irigarea este un factor extrem de important si in ceea ce privste capsunii. Ei trebuie udati astfel incar sa produca o recolta bogata si frumoasa.
Acest sistem de plantare are mutiple avantaje. Vorbim in primul rand de banii necesari. Investitia initiala este una mica. Ca avantaj mai putem lua in considerare faptul ca plantarea si intretinerea se pot face mecanizat si ca perioada de exploatare poate fi prelungita cu un an.
In cele ce urmeaza, vom vorbi de al doilea tip de cultivare si anume de cultivarea pe straturi inalte. Acest tip de cultivare mai poarta si denumirea de cultivare pe biloane. Cum functioneaza? Practic, cultivarea pe biloane presupune folosirea unui sistem in benzi duble pe straturi inaltate, acoperite cu folie neagra sau neagra pe o parte si alba pe exterior.
Lucrarile amintite anterior pentru cultura clasica sunt valabile si aici, exceptand nivelarea terenului. Pentru a culitva capsuni in acest mod, ai nevoie de o masina special creata pentru bilonat. Ce face aceasta? Modeleaza terenul si intinde si fixeaza folia, dar si banda picuratoare.
Daca nu ai o astfel de masina si nu-ti permiti sa inchiriezi una, poti efectua totul manual. Folia pe care o folosesti trebuie sa fie rezistenta pentru 3-4 ani. Folia poate fi perforata, caz in care plantarea se face la o distanta intre randuri de 35 de cm si intre plante de 30 cm, sau neperforata, caz in care plantarea se face la o distanta de 25-30 cm intre plante.
Daca e sa vorbim de avantajele acestui sistem de plantare, acestea sunt destul de multe. In ceea ce priveste plivitul, acesta este mai putin costisitor. Acest sistem este foarte preferat deoarece umiditatea este mentinuta datorita bilonului, iar irigarea se face cu cantitati de apa mai mici.
In ceea ce priveste ploile puternice, plantele cultivate pe biloane sunt mult mai rezistente decat cele din culturile clasice, iar fructele nu se murdaresc in urma unor astfel de fenomene ale naturii. De asemenea, acest tip de culitvare este dorit deoarece este mult mai usor sa recoltezi capsunii daca ii cultivi pe biloane.
Alege metoda pe care o consideri cea mai potrivita pentru ceea ce ai tu nevoie si pentru banii si spatiul de care dispui.
Teodorina
Teo aici, 34 ani, mamică a 2 copii, pasionată de gastronomie și cofetărie.