Pro-agricultura, noul trend de succes al Romaniei

In ultimii ani in Romania, sectorul agricol incepe sa isi reintre in drepturi, dupa o perioada de stagnare. Trecerea de la o agricultura de tip extensiv sau de subzistenta, cu o productie slab competitiva si care poate afecta intr-o anumita masura mediul inconjurator, spre o agricultura intensiva are un mod lent, dar sigur, de realizare.

Fie ca vorbim despre o agricultura centrata pe cresterea animalelor, pentru carne sau lapte, sau de cultura plantelor si cerealelor, atunci cand ne dorim sa dezvoltam o afacere, trebuie sa incepem cu elaborarea unei strategii si formularea unor obiective pe termen scurt, mediu si lung.

In primul rand, trebuie sa stim clar ce vrem sa facem si sa ne gandim la niste costuri rezonabile de productie pentru produse competitive dar si la calitatea si cantitatea productiei.

De cele mai multe ori, domeniul agricol ne ofera, pe langa o afacere care poate deveni profitabila, si posibilitatea crearii unui stil de viata, care la randul lui, se transforma intr-un dar usor de oferit generatiilor viitoare.

Nu putine sunt cazurile in care tinerii care si-au inceput activitatea profesionala in afara teritorului Romaniei, sa se intoarca in tara si sa porneasca, pentru inceput, o afacere de familie in domeniul agricol. Desi, initial, nu apeleaza la metode moderne sau utilaje performante, munca fiind considerabil mai dificila, cu timpul, incep sa se perfectioneze si sa isi doreasca sa investeasca in domeniul ales.

In ceea ce priveste cresterea si dezvoltarea, care este atat de importanta in domeniul agricol, un mijloc esential este resursa umana. Unicitatatea resursei umane, care detine atat aptitudini fizice dar si intelectuale, ii confera un potential urias de progres, a carui rezultate devin tot mai vizibile in timp.

Munca in agricultura se desfasoara in conditii deosebite, datorate caracterului sezonier al activitatilor, factorilor naturali sau diversitatii tipurilor de tehnologizare a culturilor.

Forta de munca contribuie la realizarea obiectivelor propuse, iar acest lucru ii determina pe intreprinzatori sa aleaga oameni cu informatii variate in domeniu, dar care isi doresc sa se perfectioneze din punct de vedere profesional.

Organizarea muncii este importanta pentru ca trebuie sa se utilizeze eficient resursa umana. In functie de perioada optima de efectuare a lucrarilor agricole, munca presupune deplasarea la locul recoltei si coordonarea eforturilor echipei pentru un nivel de productivitate ridicat.

Agricultura romaneasca este un sector care poate fi continuu dezvoltat si care poate sa ofere tarii un avantaj pe plan european, datorita suprafetei mari de teren agricol.

Trebuie luat in calcul, si faptul ca statul ofera sprijin financiar producatorilor si mai ales fermelor de familie care pot contribui la dezvoltarea mediului rural romanesc.

Un prim obiectiv al fermelor de familiei il constituie asigurarea produselor agroalimentare pentru consum propriu, restul surplusului fiind comercializat.

O data cu cresterea productie dar si a  comercializarii, apar si veniturile mai mari. Pentru o crestere continua trebuie sa se apeleze la o indrumare mai aprofundata din partea specialistilor  dar  si la achizitionararea de unelte sau echipamente. Aceste nevoi pot fi asigurate cu brio de platforma online www.proagricol.ro.

Fara indoiala, tara noastra ne ofera un potential urias de dezvoltare a afacerilor din domeniul agricol. Desi sunt foarte multe aspecte care trebuie temeinic studiate, munca sustinuta poate duce la rezultate reale si la crearea si mentinerea unui stil de viata considerabil mai bun.

Write a Comment

view all comments