Tipuri de motosape folositoare in gradina

Daca esti nou in domeniul gradinaritului, probabil ca ti-ai pus deja aceasta intrebare. O motosapa este acel utilaj care te poate ajuta in pregatirea terenului pentru cultivat, si care iti va usura munca seminificativ.

Cu noile tipuri de motosape, pe langa faptul ca vei renunta la sapa si harlet, acestea au abilitatea de a absorbi socurile astfel incat sa nu ai dureri de maini sau de cap in urma trepidatiilor. Acum ca am stabilit ce este o motosapa si unde o poti folosi, in randurile urmatoare vom stabili cateva tipuri de motosape si astfel vei putea alege tipul potrivit pentru tine.

Cele mai bune 2 tipuri de motosape

  1. Motosape electrice

PROS:

  • Ieftine
  • Usor de intretinut
  • Silentioase

CONS:

  • Necesitatea unei surse de energie electrica
  • Folositoare in general la suprafete mici
  • Nu sunt atat de puternice

Aceste motosape sunt mai usoare ca greutate, prin urmare sunt mai usor de manevrat. Costul intretinerii este mai redus fata de motosapele pe benzina sau motorina, iar silentiozitatea si timpul de lucru mai mare sunt alte aspecte pozitive pentru acest tip de motosape.

Dupa cum spuneam mai sus, aceste tipuri de motosape necesita o sursa de energie electrica, iar cablul intins poate dauna plantelor mai mici sau poate deveni un inconvenient atunci cand folosim motosapa.

  1. Motosape pe combustibil

PROS:

  • Mai puternice
  • Suprafata de lucru mai mare
  • Nu necesita curent, se pot folosi oriunde
  • Oferta mai variata

CONS:

  • Intretinere mai scumpa
  • Sunt mai grele
  • Mai greu de manevrat

Daca trebuie sa folosesti mai des o motosapa, acest tip este cel de care ai nevoie. Mult mai puternice decat motosapele electrice, acestea sunt capabile sa lucreze mai multe tipuri de soluri, chiar si cele mai dificile.

Dar toate aceste aspecte pozitive au si un pret. Sunt mai greu de manevrat si necesita o forta fizica mai mare. Fii pregatit sa transpiri putin, deoarece mainile tale odata cu restul corpului va simti adevarata putere a motosapei.

Vezi care sunt cele mai bune Top 5 Motosape.

Alte aspecte de luat in seama la alegerea unui motosape

Pe langa tipurile de motosape mentionate mai sus, trebuie sa tinem cont si de alte aspecte atunci cand vrem sa cumparam o motosapa.

  1. Pozitionarea lamelor

Un criteriu foarte important il reprezinta pozitionarea lamelor de lucru a unei motosape. Acestea pot fi „in fata” sau „in spate”.  La prima vedere nu pare atat de important, dar motosapele care au lamele pozitionate in spate sunt mai utile atunci cand vrei sa pregatesti un sol nou, pe care nu a mai fost cultivat nimic. Sunt mai puternice iar adancimea de lucru este mai mare. Motosapele cu lamele pozitionate in fata nu sapa atat de adanc dar sunt perfecte pentru cei ce lucreaza solul frecvent, fiind mai usor de impins si de manevrat.

  1. Pretul

Care este pretul corect pentru achizitionarea unei motosape? Nu intotdeauna cele mai scumpe sunt neaparat si cele mai potrivite. Trebuie avut in vedere unde o vom folosi, tipul si marimea terenului precum si alte aspecte. Preturile unei motosape pot varia de la 1.500 de lei si pot depasi cu usurinta 5.000 de lei. Daca vei cumpara o motosapa ieftina si nu foarte puternica este posibil sa o fi luat degeaba, ea fiind ineficienta. In acelasi timp nu trebuie sa aruncam sume imense de bani pe o motosapa foarte scumpa, daca aceasta este prea puternica pentru nevoile noastre. Prin urmare trebuie sa facem astfel incat motosapa aleasa sa fie destul de eficienta dar nu si foarte scumpa. Ar trebui facuta o medie.

  1. Tipul si

    marimea terenului

Cred ca este unul din cele mai importante aspecte de luat in seama in alegerea unei motosape. Dupa cum spuneam mai sus, motosapa aleasa trebuie sa fie eficienta dar nu si foarte scumpa. Aceasta alegere o putem face cel mai bine in functie de tipul si marimea terenului ce urmeaza sa fie lucrat. Daca avem o suprafata mica de teren, putem alege o motosapa mai putin puternica dar care sa isi faca treaba.

Cele mai potrivite sunt motosapele electrice, fiind usor de folosit si sunt excelente pentru acest tip de teren. Acest lucru este valabil doar daca distanta pana la o sursa de curent este mai mica de 50 de m. Altfel, o motosapa mai mica dar pe combusitibil ar fi mai buna.

Pentru o suprafata mai mare trebuie sa alegem o motosapa profesionala care sa faca fata unui timp indelungat de lucru. De preferat sunt cele care au lamele de lucru pozitionate in spate. Sunt mai puternice si pot sapa aproape in orice tip de sol.

  1. Numele fabricantului

Oferta este foarte variata, motosapele fiind fabricate de multe companii romanesti si straine. Cele mai importante ar fi: Media Line , ROTAKT , Progarden , Ruris , Bronto ,  BSR , Energo , Hecht , Raider, SZENTKIRALY, Honda etc . Toate acestea oferta produse foarte bune, insa sfaturile noastre sunt:

  • Daca ai mai avut produse de la acelasi producator si ai fost multumit de produsele sale, mergi in continuare cu acelasi producator.
  • Garantia. Vezi ce tip de garantie ofera fiecare fabricant si alege-o pe cea mai potrivita.
  • Mentenanta. Ai un service autorizat in zona?
  1. Accesorii

Pe langa functia principala de sapat, motosapei i se poate atasa anumite accesorii pentru diferite sarcini. Acestea sunt: plug, rarita sau dispozitiv de scos cartofi,  roti metalice, roti de cauciuc, remorca si altele.

Asadar acestea sunt multifunctionale si pot fi folosite cu brio in gospodarie pentru diferite treburi. Atunci cand cumperi o motosapa, aceasta poate fi individuala, doar motosapa, sau se poate alege un pachet cu toate accesoriile incluse.

  1. Ajustarea inaltimii

Motosapele performante pot dispune de un dispozitiv separat de reglare a adancimii de sapare, insa cele mai putin performante ajustarea se face de la nivelul rotilor. La motosapele de mici dimensiuni acesta functie lipseste, iar adancimea se regleaza manual. Cu cat impingi mai tare, cu atat mai adanc vei sapa.

  1. Cauciucurile

Acestea pot fi solide, cauciuc, plastic sau alte materiale. Roata de ghidaj este aproape intotdeauna din plastic dur avand doar rolul de ghidare a motosapei. Rotile de tractiune sunt de obicei pneumatice deoarece ofera o aderenta buna la sol si previne patinarea utilajului.

Write a Comment

view all comments