Supa de usturoi si tigaie picant
Teodorina martie 2, 2023 0 BucatarieDe data asta, mancam condimentat. Supa cea usturatoare vine de la turci, tigaia picanta nu mai vine de la ei, continand si porc. Continutul tigaii, mai bine zis, ca sa nu ne apucam sa cautam la raionul de obiecte casnice tigai gata picante.
Ingrediente:
- 4 capatani de usturoi
- 2 cepe
- 100 g iaurt
- 50 g unt
- 50 g faina
- 500 ml lapte
- 100 ml vin alb
- 2 morcovi
- 1 pastarnac
- 1 patrunjel
- 1 telina
- 1 lingurita chimen
- piper, sare.
Mod de preparare:
Intai si-ntai, punem la fiert, la foc mic, in 500 ml apa, morcovii, pastarnacul, patrunjelul si telina. Dupa ce fierb, legumele nu ne mai trebuie, ci doar supa. Lasam o jumatate de ora. Intre timp, pregatim usturoiul si ceapa. Usturoiul il zdrobim, ceapa o facem solzisori, separat.
Topim untul intr-o oala si punem peste el usturoiul. Il calim, amestecand cu sare si piper, apoi cu iaurt. Dupa cateva minute, turnam faina, pulbere, si amestecam sa nu se formeze cocoloase. Pana aici, am obtinut un fel de ciulama.
Turnam laptele, tot amestecand, si punem si ceapa. Turnam si vinul, lasam la fiert cateva minute si punem supa de legume. De-acum, doar ceapa mai trebuie sa devina bine fiarta, lucru care nu necesita mult timp. In farfurie, pe supa fierbinte presaram chimen.
Rețeta #2: Tigaie picanta
Ingrediente:
- 500 g carne de porc, de vita si piept de pui
- 100 ml ulei
- 100 g ceapa
- 1 ardei gras
- 100 g porumb din conserva
- 2 rosii
- 1 ardei iute
- 50 ml vin alb
- sare, piper.
Mod de preparare:
Punem carnea la prajit. Putem alege muschi, pulpa, ceafa sau chiar fleica de porc, depinde cat de grasa o dorim. De la vita, cel mai bine se prajeste muschiul. Dupa ce am intors-o pe partea cealalta si mai are putin pana sa fie gata, adaugam toate celelalte ingrediente.
De preferat ar fi sa alegem cepe mititele, de marimea unei corcoduse, si sa le punem intregi, dupa ce le-am curatat. Rosiile le curatam de coaja si le taiem felii, ardeiul gras il taiem fasii, iar pe cel iute il facem marunt-marunt. Vinul il turnam ultimul si mai lasam cateva minute la fiert. Punem sare si piper. Mancam continutul tigaii picante cu mamaliga.
BONUS: pentru desert, incercati prajitura TOSCA cu cremă de caramel,
Teodorina
Teo aici, 34 ani, mamică a 2 copii, pasionată de gastronomie și cofetărie.