8 Martie: ce a fost si ce trebuie sa fie
Teodorina martie 1, 2023 0 DiverseMai sunt cateva zile pana la 8 martie, iar asta e vizibil mai ales pe strazi unde nu mai poti arunca un pai de tarabele cu tot felul de briz-brizuri, flori si maimutoi. Ziua Internationala a femeii. Aceasta este denumirea oficiala a sarbatorii. Prea putine dintre noi stiu, de fapt, de unde a pornit si care este povestea zilei de 8 martie. Iata un istoric pe scurt.
In 1908, 15 mii de femei au marsaluit pe strazile New Yorkului cerand micsorarea zilei de lucru, salarii mai bune si drept de vot.
In 1909, conform unei hotarari a Partidului Socialist American, prima Zi Nationala a Femeii a fost celebrata pe 28 februarie. Pana in 1913, sarbatoarea a avut loc in ultima duminica din februarie.
In 1910, la a doua Conferinta a Femeilor Muncitoare de la Copenhaga, Clara Zetkin (liderul aripii de femei a Partidului Social-Democrat din Germania) a initiat ideea unei Zile Internationale a Femeii. Ea a propus ca, in fiecare an, in fiecare tara, femeile sa foloseasca aceeasi zi pentru a-si face cunoscute revendicarile. La conferinta au participat peste 100 de femei din 17 tari, reprezentand sindicate, partide de stanga, femei din campul muncii. Printre acestea, se numarau si primele trei femei care au fost alese in Parlamentul finlandez. Propunerea Clarei Zetkin a fost primita cu entuziasm.
1911: conform hotararii din anul anterior, Ziua Internationala a Femeii a fost celebrata initial in Austria, Danemarca, Germania si Elvetia pe 19 martie. Mai mult de un milion de femei si barbati au participat la mitinguri pentru a sustine dreptul femeii la munca, functii politice si in administratie, dreptul la vot si impotriva discriminarii. La distanta de nicio o saptamana, pe 25 martie, un incendiu tragic din New York se va solda cu moartea a 140 de muncitoare, majoritatea imigrante evreice si italience. Evenimentul a atras atentia asupra conditiilor de munca si legislatiei muncii din SUA.
Citeste si: Bentite tricolore si fulgere la Cornul Caprii
1913-1914: in zorii Primului Razboi Mondial, femeile din Rusia au celebrat Ziua Internationala a Femeii in ultima duminica a lui februarie 1913. Apoi, Ziua Internationala a Femeii a fost fixata pentru data de 8 martie. In 1914, femei din toata Europa au militat impotriva razboiului si pentru a-si exprima solidaritatea.
1917: in ultima duminica a lui februarie, femeile din Rusia au inceput greva pentru œpace si paine ca raspuns la tragedia celor doua milioane de soldati morti in razboi. Desi s-au confruntat cu opozitia liderilor politici, femeile si-au continuat greva pana cand Tarul a fost fortat sa abdice, iar guvernul provizoriu le-a recunoscut dreptul la vot. Ziua in care a inceput greva a fost 23 februarie dupa calendarul iulian. In cel gregorian, asta inseamna 8 martie.
1918-prezent: de la nasterea sa in sanul miscarilor de stanga, Ziua Internationala a Femeii a ajuns o sarbatoare atat in tarile dezvoltate, cat si in cele in curs de dezvoltare. In multe tari, ea are statutul unei sarbatori oficiale.
Este clar ca, de la mitingurile si luptele duse de primele sufragete, multe s-au schimbat. Cel putin, in Occident. Femeile se percep si sunt percepute altfel. Avem femei care conduc companii, femei in legislativ, femei astronaut, femei in mediul academic, voci vizibile pe plan public. Multi ar putea spune ca feminismul si-a facut treaba si ca acum s-ar putea eventual bucura de o bine meritata odihna.
Lucrurile nu stau tocmai asa si, cu siguranta, nu in Romania.
1. Tara in care declaratiile misogine nu sunt tipice oamenilor simpli, fara educatie si influenta pe plan social. Ci sunt vanturate ziua-n amiaza mare, la posturi tv, in emisiuni de maxima audienta. Misoginismul e boala de care sufera toti, de la Dorel la Presedinte. Politicieni, oameni de afaceri, ziaristi.
2. Tara in care femeile agresate de sot sunt nevoite sa se intoarca in aceeasi casa, in care nu poti obtine un ordin de restrictie, in care adaposturile pentru victimele violentei conjugale sunt aproape inexistente.
3. Tara in care femeile castiga pentru munca de valoare egala cu 10 la suta mai putin decat barbatii conform unor estimari optimiste.
4. Tara in care femeile au, de fapt, doua joburi. Primul oficial, cel de-al doilea acasa. 80 la suta din sarcinile domestice sunt indeplinite de femei.
Citeste si: Proiectul de lege privind educatia nationala
5. Tara in care mentalitatea generala este œea, printesa, œel, putin mai frumos ca dracu™. Tara in care femeia e mereu fiinta marsupiala si nimeni nu se mira.
6. Tara in care peste 22 000 de adolescente nasc anual. Poate si pentru ca, in loc sa avem ore de educatie sexuala in scoli, avem ore de religie.
Daca iti spui ca tu nu esti victima discriminarii, te minti. Daca iti spui ca tu nu esti agresata, te minti iarasi.
Joi, 8 Martie, de la 18 la 21, in Piata Universitatii, are loc un protest. Avem o forta pe care n-o utilizam, din pacate. Suntem masa electorala. Si reprezentam 51 la suta din cetatenii acestei tari. Asa cum sunt pensionarii, profesorii, asa cum sunt sindicatele. Avem nevoie de legi specifice. De 10 ani la noi in Parlament zace intr-un sertar legea privind combaterea si prevenirea violentei domestice. Timp in care anual, mii de femei sunt agresate, mutilate de soti, concubini, tati.
De 8 Martie, nu te multumi cu o floare! Indrazneste ceva mai mult pentru tine si pentru cele din jur. De ziua ta, nu te multumi sa fii frumoasa. Fii desteapta!
I-am oferit lui Mihai dreptul la replica aici.
Teodorina
Teo aici, 34 ani, mamică a 2 copii, pasionată de gastronomie și cofetărie.