Cum obtinem maximul din potentialul pamantului nostru?
Teodorina iunie 18, 2022 0 DiverseCu totii ne gandim destul de rar la ceea ce inseamna sa avem grija de ceva viu, care intr-un mod usor inexplicabil se incapataneaza sa traiasca. Este, daca vreti o exprimare mai plastica, fenomenul extrem de rar de a “te opri sa mirosi trandafirii”.
Foarte multi dintre noi isi imagineaza ca agricultura inseamna majoritar doar folosirea unor echipamente performante sau a unor utilaje care parcurg lejer vaste intinderi de pamant. Nicidecum. Agricultura inseamna mai mult decat atat. Agricultura inseamna viata, iar viata se intretine cu multe sacrificii.
Pentru procesul de crestere, despre orice vietate am vorbi, este necesara grija. O grija moderata, insa usor constanta. Cu totii am plantat un bob de grau intr-un pahar, nu-i asa?
Macar de dragul experimentelor scolare si tot am facut-o. Poate ca atunci ne-am dat seama pentru prima data in viata de cate lucruri este de fapt nevoie pentru a putea intretine viata. Lumina, apa, un substrat bun…
Cam acelasi lucru se intampla si atunci cand, adulti fiind, incercam sa facem dintr-un simplu experiment o afacere care sa dainuie pe “picioarele” sale. Un astfel de drum, cel al dezvoltarii unor afaceri bazate pe agricultura presupune inainte de toate investitii.
Sfaturi pentru a avea profit în cazul agriculturii
Acestea nu vor fi niciodata minore in cazul agriculturii, e drept. Nu vei putea face niciodata profit, daca tu detii doar 2 mp de gradina, asa cum nu vei putea face niciodata distributie de lapte in ipoteza in care cresti doar o vaca (sau o vei putea face, insa la un nivel destul de restrans).
Intretinerea unui teren in vederea valorificarii potentialului sau agricol solicita intr-adevar destul de multe resurse. Curatarea propice a terenului si lucrarea acestuia astfel incat plantatiile sa poata beneficia de un sol afanat si hranitor reprezinta primii pasi in crearea si dezvoltarea unei afaceri agricole profitabile.
In mod clar nu vei putea planta ceva (si sa te astepti sa si creasca), daca pamantul este uscat sau nu este curatat de resturile de plante crescute de-a lungul timpului.
Ca o analogie, putem spune ca e cumva ca si in cazul constructiilor. Nu vei aplica niciodata o vopsea scumpa pe un peret mucegait in speranta ca totul va arata perfect.
Vei curata in prealabil mucegaiul, vei indeparta tencuiala afectata, vei face micile reparatii locale necesare, vei astepta un timp sa se usuce totul si abia in final vei aplica stratul de acoperire astfel incat munca ta sa fie perfecta.
Acelasi lucru se intampla si in cazul unui teren. Iti trebuie multa rabdare pentru a trece prin toate etapele. Daca pamantul este uscat si tare, te vei folosi de motocultoare si motosape pentru a-l putea aduce intr-o stare de utilizare cat mai propice.
Ce fac acestea? Aceste utilaje reprezinta de fapt mecanizarea procedeelor de intretinere a pamantului destinat agriculturii, surogat al cazmalelor si al palmelor batatorite. Asadar, tehnologia vine si ea in ajutorul agriculturii.
Prelucrarea terenurilor si ingrijirea culturilor nu sunt operatiuni neaparat dificile. Cu sculele potrivite poti face din hectarele de pamant lasate pentru mult prea multa vreme nelucrate adevarate oaze. Pamantul este cu adevarat o comoara, o resursa inestimabila de bunastare ce trebuie in mod clar valorificata la maximum.
La nivel inalt, pana si reglementarile europene par sa-si intoarca privirea catre dezvoltarea acestui segment care pana nu demult ne asigura cresterea si dezvoltarea normala ca popoare. Agricultura, in special cea executata in mod corect, tinde sa prinda teren si sa primeasca din ce in ce mai usor finantarea europeana care poate ajuta pe oricine sa aiba un start mai lejer in acest domeniu nemarginit.
Agricultura inseamna viata precum spuneam, fara doar si poate. Ea trebuie prezervata si ocrotita prin orice mijloace posibile. Asadar, haideti sa alegem cu totii viata, haideti sa alegem cele mai bune utilaje pentru a o mentine, sa alegem asadar sa ne reintoarcem la ceea ce ne ofera natura in mod constant, insa fara a ne cere inapoi imposibilul.
Teodorina
Teo aici, 34 ani, mamică a 2 copii, pasionată de gastronomie și cofetărie.