Importanta atentiei acordate caprelor si iezilor dupa fatare

Tot mai adesea, fermierii cresc capre. Laptele si branza de capra sunt extreme de benefice pentru sanatate. Iezii sunt animalute sensibile si momentul in care ei sunt fatati trebuie pregatit cu grija.

Chiar daca sezonul de fatare a iezilor s-a incheiat venim cu o serie de aspecte deosebit de utile, care iti vor fi de mare folos in anul care vine. Deoarece iezii sunt mult mai sensibili ca mieii, locul in care caprele vor fata trebuie sa fie unul calduros, un loc in care acestea sa fie asezate pe paie si sa fie ferite de curentii de aer reci.

Deseori, la fatare pot interveni diverse probleme care pun in pericol sanatatea iezilor. Cel mai adesea, acestea apar in cazurile in care o capra fata mai mult de un ied. In astfel de situatii este recomandat ca iezii sa fie asezati intr-un loc separat, un loc in care sa poata fi mai atent supravegheati. Cand se intampla ca iezii sa intre in hipotermie, acestia au urechile si picioarele innegrite si reci.

Pentru a rezolva o astfel de problema extrem de grava, singurul lucru pe care il putem face este sa scufundam animalutul respectiv intr-o galeata cu apa. Apa trebuie sa fie calda, in nici un caz fierbinte. Aceste probleme apar imediat dupa fatare. Dupa ce iedul este uscat, in urma scufundarii in apa, trebuie sa-i taiem cordonul ombilical la o distanta de 5-6 cm de abdomen, dupa care dezinfectam locul respectiv cu tinctura de iod sau apa oxigenta.

Este foarte importanta ingrijirea caprelor dupa fatare. Ingrijitorul trebuie sa urmareasca eliminarea placentei si sa cheme veterinarul in cazul in care aceasta nu este eliminata in decursul catorva ore. Dupa ce placenta este eliminata, ea este ingropata sau arsa. Acorda mare atentie caprelor care produc de obicei mult lapte si au un singur ied. De ce? Pentru ca un singur ied nu consuma mult lapte si daca laptele ramane in uger, acest fapt poate provoca urmari grave asupra sanatatii caprei.

Alaptarea este foarte importanta pentru cresterea iezilor. Sunt situatii in care ugerul caprei este prea mare pentru ied, sau cand acesta din urma nu are forta necesara pentru a se hrani singur, sau, de ce nu, cand caprele nu accepta iezii. In astfel de situatii ei trebuie hraniti cu laptele muls de la capre. In primele 3 zile, iezii sunt alaptati la discretie de 3-4 ori pe zi.

Dupa primele 3 zile, urmeaza altele 4 in care alaptarea se face de 3 ori pe zi, iar cantitatea de lapte trebuie sa fie cuprinsa intre 120 si 140 ml de lapte. Incepand cu a doua sapatamana de viata, iezii sunt hraniti cu diverse cantitati din ce in ce mai mari, ajungand la a consuma 360 ml de lapte, de 3 ori pe zi. Dupa 2 saptamani, iezii pot consuma in jur de 1 litru de lapte, de 2 ori pe zi.

Pentru a invata iezii sa manance si fan sau concentrate, specialistii recomanda ca acestia sa fie infometati cate putin dupa primele 2 saptamani.

Cresterea caprelor este o munca placuta si profitabila. Totul e sa vrei sa investesti in acest domeniu. Daca ai o ferma mai mare in care ai zeci, poate sute de capre, recomandam pentru muls folosirea mulgatorilor. Astfel, mulsul va fi mai rapid si mult mai igienic, iar laptele va fi de cea mai buna calitate.

Write a Comment

view all comments