Cum poti sa faci o relatie la distanta sa functioneze?

Experienta unei relatii la distanta este una dificila. Cu toate acestea, in timp ce aceste relatii cu siguranta ca reprezinta unele provocari unice, cu siguranta este posibil ca ele nu doar sa functioneze, dar chiar sa fie la fel de puternice ca si relatiile in care partenerii locuiesc aproape unul de celalalt.

Desi poate sa fie tentant sa presupui ca oamenii care se afla intr-o relatie la distanta sunt in mod necesar mai putin satisfacuti si au sanse mai mari de a se desparti datorita lipsei de intimitate fizica, cercetarile au scos la iveala faptul ca nu se intampla chiar asa. De fapt, majoritatea studiilor pe care le-am vazut eu pe acest subiect prezinta ca nu exista nici o diferenta in nivelul de satisfactie din relatie in functie de distanta dintre partenerii aflati intr-o relatie de acest gen. Poate ca pare incredibil, dar unele studii au scos la iveala faptul ca, cu cat e mai mare distanta dintre parteneri, cu atat se simt ei mai satisfacuti. Cercetarile indica, de asemenea, faptul ca oamenii aflati in relatii la distanta nu sunt in mod neaparat mai predispusi sa se desparta decat oamenii aflati in relatii apropiate.

Oamenii in relatii la distanta depun sunt mai afectuosi

Cum putem sa explicam acest lucru? Poate ca disonanta cognitiva joaca un rol. Lucrul la care ma refer in acest caz este faptul ca oamenii aflati in relatii la distanta lunga depun mult mai mult efort pentru ca lucrurile sa functioneze, in ciuda faptului ca ei sunt rasplatiti cu intimitate fizica foarte rar. Prin urmare, poate ca ei isi justifica psihologic aceasta inconsistenta prin reevaluarea partenerului sau relatiei in termeni foarte pozitivi, cu procesul de gandire fiind ceva de genul: “Eu depun foarte mult efort intr-o relatie cu o persoana pe care o vad foarte rar si, prin urmare, nu as face acest lucru decat daca persoana respectiva este grozava!”

Concluzie

In mod alternativ, poate ca este vorba de un proces de selectie, cum ar fi faptul ca doar persoanele care au o relatie destul de puternica incep macar sa se gandeasca la o relatie la distanta. Desigur ca sunt posibile si alte explicatii; cu toate acestea, cercetarile sunt clare in privinta faptului ca a trai departe de partenerul tau nu inseamna ca calitatea relatiei tale trebuie sa fie scazuta.

Write a Comment

view all comments