Sfaturi pentru gestionarea carbohidratilor la atleti

Daca mananci in cadrul limitelor TDEE,  nu e neaparat sa te ingrasi daca consumi zahar in stare libera si cereala rafinate, ci mai degraba o sa ratezi vitaminele, substantele minerale si fitonutrientii pe care i- ai primi consumand caarbohidrati buni. Dupa cum am mentionat mai sus, majoritatea carbohidratilor din alimentatia ta ar trebui sa provina din legume, fructe proaspete si din cereale integrale.

In cea mai mare parte a timpului, daca dieta ta alimentara este echilibrata, incarcarea cu carbohidrati nu e prea importanta. In general, muschii bine hraniti au destul glicogen pentru a rezista timp de 90 de minute de activitate fizica de intensitate moderata.

Totusi, daca mananci cu un deficit caloric, aceasta durata ar putea fi mai mica, pentru ca nu te reincarci asa cum trebuie. Prin urmare, daca ai un aport caloric scazut in timpul unui program intens de antrenament sau te pregatesti de un efort mai lungi de o ora si jumatate, favorizarea carbohidratilor in masa ta cu 2 sau 3 ore inainte de a incepe pare a fi o idee buna. Tine minte ca, daca incerci sa pierzi in greutate, acest lucru nu inseamna sa adaugi carbohidrati in plus in masa ta. In schimb, inseamna sa iti adaptezi aportul zilnic de carbohidrati astfel incat sa mananci mai multi carbohidrati in acel moment.

Daca vorbim de competitii ( orice de la un meci de fotbal pana la triatlon) sau orice efort mai lung ( cum ar fi o calatorie de 160 de kilometri cu bicicleta) , atunci poti sa uiti complet de regula de 6 seara mentionata mai sus  si sa te incarci cu carbohidrati cu o seara inainte sau, pe cat posibil, si inainte de asta. Este acesta cel mai bun mod de a te asigura ca pierzi in greutate ? Probabil ca nu.

Write a Comment

view all comments