Steriletul, o metoda eficienta de contraceptie
Teodorina iulie 27, 2019 0 Personale , Sanatate si LifestyleAtunci cand o femeie nu doreste sa ramana insarcinata, poate sa apeleze la o intreaga paleta de metode de contraceptie, printre care si steriletul. Acesta este utilizat de catre femeie in cazul in care nu este de acord sau nu ii este recomandat sa foloseasca pilula contraceptiva, de exemplu. De asemenea, in situatia in care partenerul ridica obiectii in privinta utilizarii prezervativului, ea poate sa apeleze la sterilet. Insa, trebuie amintit faptul ca prezervativul reprezinta singura metoda prin care se pot preveni bolile cu transmitere sexuala, celelalte metode cunoscute neindeplinind acest rol. Prezervativul de calitate repcum cele de la Durex trebuie sa fie foarte bine lubrifiat, potrivit ca marime, dar si flexibil. De asemenea, prezervativul expirat trebuie imediat aruncat, nefiind recomandata utilizarea sa!
Ce este steriletul?
Steriletul reprezinta un dispozitiv care se introduce la nivelul uterului si care are rolul de a preveni sarcinile. A fost inventat prin anii ’70 si are forma literei T. In urma studiilor care s-au facut, s-a dovedit faptul ca steriletul este eficient intr-o proportie de 99% si poate fi purtat intre 5 si 10 ani. Spre deosebire de pilula contraceptiva pe care trebuie sa o iei zilnic si de care este posibil sa uiti, cu steriletul nu vei avea aceasta problema.
Asa cum am amintit putin mai sus, este un dispozitiv intrauterin si este prevazut cu niste fire care au rolul de a-l ajuta pe medic atunci cand doreste sa il extraga, dar si de a te ajuta pe tine sa iti dai seama daca este pozitionat corect. In timpul relatiilor intime tu nu le vei simti prezenta, daca dispozitivul este corect pozitionat. In cazul in care le simti, poti vorbi cu medicul tau sa ti le scurteze. Ii poti spune partenerului tau ca pentru el nu reprezinta niciun fel de pericol si ca poate sa stea linistit din punctul asta de vedere.
Cate tipuri de sterilet exista?
Trebuie sa stii, daca te decizi sa alegi sa utilizezi steriletul, ca exista doua tipuri si anume:
- din cupru;
- pe baza de hormoni.
Rolul acestora este acelasi si anume si „desfiinteze” spermatozoizii. Steriletul hormonal, pe langa faptul ca ucide spermatozoizii, transforma mucusul de la nivelul colului uterin intr-o substanta groasa, in asa fel incat sperma sa nu treaca prin acea zona si sa migreze spre uter. Trebuie sa stii ca acel cupru din care este fabricat este toxic pentru spermatozoizi si determina uterul sa creeze un lichid care ataca sperma.
Care sunt avantajele steriletului?
Cel mai mare avantaj pe care il are acest dispozitiv este faptul ca te protejeaza de sarcinile nedorite. In cazul in care te decizi sa il folosesti pe cel hormonal, atunci trebuie sa stii faptul ca are rolul de a reduce cantitatea de sange pe care tu o vei avea la menstruatie, dar si crampele pe care le poti resimti in aceasta perioada. Anumite studii sustin faptul ca steriletul ar avea rolul de a te proteja si de cancerul de la nivelul endometrului. De asemenea, un alt avantaj este acela ca nu te vei ingrasa, asa cum se intampla, uneori, in urma administrarii de pilule contraceptive.
Exista riscuri in ceea ce priveste purtarea steriletului?
Cand vorbim de riscuri, ne vom referi aici la cel care este fabricat din cupru. Trebuie sa stii ca, spre deosebire de cel pe baza de hormoni, acesta s-ar putea sa iti provoace cicluri mai abundente si insotite de dureri mai mari la nivelul abdomenului inferior. Se afirma ca steriletul din cupru ar putea sa perforeze uterul in momentul in care este introdus, dar acest risc este unul deosebit de mic. Steriletul, indiferent de model, nu te protejeaza de bolile cu transmitere sexuala. Cu riscul de a ma repeta, prezervativul este singurul care are acest rol. Fie ca ai o relatie stabila sau nu, recomandarea este ca, la fiecare contact sexual, sa folosesti prezervativul.
Cine poate sa poarte un sterilet?
Conform specialistilor, steriletul este un dispozitiv care este mai potrivit acelor femei care au nascut. In cazul celor care nu au fost inca insarcinate, trebuie mentionat faptul ca ele pot resimti dureri sau crampe dupa ce dispozitivul este introdus. Dar asta se intampla numai in anumite situatii si este posibil ca tu sa nu ai nicio problema in acest sens. De asemenea, in situatia in care stii ca esti bolnava si aici ma refer la o afectiune care se poate transmite in urma contactului intim, daca ai o infectie la nivelul uterului sau la nivelul vaginului, nu este recomandat sa iti pui un sterilet. Nici in cazul infectiilor urinare nu este recomandat. Iar in situatia in care esti alergica la cupru, nu trebuie sa il folosesti.
Ce contraindicatii sunt in cazul steriletului hormonal?
Inainte de a folosi steriletul hormonal, trebuie sa stii ca el nu se poate folosi in cazul anumitor afectiuni si anume:
- cancer de san;
- anumite afectiuni la nivelul ficatului, dar si tromboza.
Cum sa ai grija de steriletul tau?
Acest dispozitiv intrauterin trebuie sa fie controlat la un anumit interval de timp de catre medicul ginecolog insa, si tu poti face asta acasa. Ceea ce trebuie sa faci este sa verifici cele doua fire ale steriletului. Pentru asta, tu trebuie sa introduci in interiorul vaginului un deget si sa vezi daca sunt mai scurte sau mai lungi decat le stiai tu. In cazul in care observi ca s-a modificat lumgimea, atunci sa stii ca steriletul si-a schimbat pozitia in uter si ca nu mai este eficient in ceea ce priveste contraceptia. Ceea ce tu trebuie sa faci este sa mergi la medicul tau pentru a-l aseza in pozitie corecta.
Concluzie
Indiferent de ce metoda de contraceptie vrei sa adopti, este important sa ceri sfatul medicului ginecolog pentru cele relevante informatii. Ceea ce tu trebuie sa retii este faptul ca prezervativul este singurul care te poate ajuta sa previi bolile cu transmitere sexuala, dar si sarcinile nedorite. Asadar, sa ai mereu grija sa ai la indemana cateva prezervative Durex pe care sa le folosesti la fiecare contact intim. In acest fel, si tu si partenerul tau veti ramane sanatosi si va veti bucura de sex, in mod responsabil.
Teodorina
Teo aici, 34 ani, mamică a 2 copii, pasionată de gastronomie și cofetărie.