Pregateste florile verii
Teodorina iulie 27, 2023 0 BucatarieCateva pliculete de seminte + cateva ore de lucru. Atat te „costa” sa iti aranjezi o gradina sau jardinierele, pe balcon, dupa ultimul „racnet” al modei: in culori eclatante. In aprilie sau mari, in functie de cat de repede se incalzeste vremea-incepi sa pregatesti spectacolul de flori al verii: pui semintele pe pamant, ca si cum ai pudra o prajitura, acoperi cu un strat de 1,5-2 cm de pamant, tasezi usor, uzi cu stropitoarea si…astepti.
In cateva saptamani, noile plantute isi vor face aparitia, iar pe la inceputul verii vor fi pline de flori. Fara sa ceara cine stie ce ingrijiri. Doar sa la raresti, daca le-ai semanat prea des, sa le uzi la cateva zile, daca nu ploua, sa mai smulgi, din cand in cand, buruienile si sa fii atenta la paraziti, sa nu atace plantutele.
Lavatera: roz satinat
O singura tija poate umple o gastra de flori. Creste in tufe inalte si iti umple gradina de culori satinate, de la alb la purpuriu, trecand prin roz viu si somon.
Calendula: aur topit
Creste chiar si in soluri „ingrate”, aride si sarace in substante hranitoare. Infloreste toata vara si se poate autoinsamanta (isi scutura samanta si aceasta incolteste anul urmator). Se inalta pana la 30-50 cm si are flori galbene sau oranj, simple sau batute.
Portulaca: purpura si aur
Atuurile ei: frunzisul sub forma de ace grase (unul dintre soiurile ei este supranumit chiar „iarba grasa”) si florile mari. Creste inalta de 15 cm, dar se intinde de doua ori pe atat in laterale). Se simte bine in locurile „arse” de soare.
Salpiglosis: rafinament policolor
Florile ei in forma de trompeta si in culori variate se reinnoiesc toata vara. Se inalta pana la 60-80 cm . Se dezvolta bine la caldura si intr-un sol usor, imbogatit cu mranita.
Godetia: totul despre alb si rosu.
Fiecare fir seamana cu un buchet de flori simple sau duble, trecand prin toate nuantele posibile intre alb si rosu. Florile apar la luni dupa ce le-ai semanat si dureaza circa o luna.
Alisum: parfum de miere
O miniatura (Circa 10 cm inaltime) „drapata” in alb sau violet. Inlorescentele se reinnoiesc neintrerupt pana in toamna si te ametesc cu parfumul lor.
Clarkia: pompon de matase
Florile ei nu vor rezista toata vara, dar vor fi foarte abundente. Ca niste pampoane albe, roz, rosii ori somon, ele acopera aproape intreaga tija lunga de 40-50 cm. O poti semana in orice sol, dar daca este unul calcaros, cu atat mai bine.
Zorele: albastrul-violet da tonul
Putin pretentioase, „verisoarele primare” ale iederei cresc in tufe inalte de 20-25 cm. Florile ei imbelsugate, in forma de trompeta, se deschid in zori si se inchid seara. In magazinele de profil se gasesc seminte de zorele in culori variate, simple sau combinate.
Teodorina
Teo aici, 34 ani, mamică a 2 copii, pasionată de gastronomie și cofetărie.