Agricultura ecologica – viitorul sectorului agricol romanesc

In viata de zi cu zi, in conversatiile uzuale cu prietenii si nu numai, folosim termeni precum ingrediente biologice sau alimente ecologice. Intr-un spectru larg, aceste notiuni par foarte simplu de explicat, prin simplu fapt ca banuim ca sunt mai sanatoase decat cele procesate chimic.

Toate produsele ecologice, bio sau organice se incadreaza in sistemul de agricultura ecologica. Astfel, agricultura ecologica nu este doar un fel de a spune ci este o notiune acreditata si protejata, atribuita de Uniunea Europeana, modului de a produce hrana mai curata. Produsele ecologice castiga pe an ce trece, un loc fruntas in cadrul sectorului de agricultura, pentru ca s-a demonstrat ca ajuta la functionarea mai buna a organismului, dar  si pentru ca nu e nociva mediului inconjurator.

Obiectivele principale ale agriculturii ecologice sunt respectarea mediului, realizarea unui sistem economic viabil de productie, intretinerea si valorificarea resurselor naturale.  Fiind respectate aceste principii se sprijina si dezvoltarea durabila a zonelor rurale.

Aceast tip de agricultura alternativa mai poarta denumirea si de agricultura durabila. In cadrul agriculturii durabile sunt respectate principiile unui sistem agricol care are ca finalitate satisfacarea necesitatilor generatiei actuale dar asigura si sansa generatiilor urmatoare de a-si indeplini propriile nevoi.

Adeptii agriculturii ecologice considera ca natura este perceputa mai mult decat elementele componente, considerate individual.

In Romania, agricultura ecologica are parte de o dezvoltare semnificativa, mai ales in ultimii ani, atat in sectorul vegetal cat si in sectorul de productie animaliera. In tara noastra, fermierii sustin ca tinta acestui tip de agricultura este conservarea resurselor naturale si mentinerea pe mesele romanilor a alimentelor sanatoase si proaspete.

In ceea ce priveste forta de munca, aceasta este mai mare decat in agricultura conventionala, insa acest lucru se rasfrange in calitatea cat mai buna a produselor.

In cadrul pietei ecologice romanesti, numarul operatorilor inregistrati  a crescut de aproape 6 ori in 2012 fata de 2006, conform MAPAM.

Desi cererea de produse ecologice este in continua crestere, o provocare generala pentru fermieri este mentinerea credibilitatii sistemului. Pe langa mentinerea unicitatii si sanatatii produselor, fermierii trebuie sa contribuie activ si la promovarea sectorului si sa fie atenti sa nu pericliteze increderea consumatorilor.

Este foarte important sa intelegem si sa constientizam, in mod corect, avantajele consumul de produse bio. Desi produsele au un pret mai mare, calitatea lor este superioara si garantata de un sistem de inspectie bine pus la punct. Produsele ecologice se pot gasi in supermarketuri in locuri special amenajate si pe eticheta se regaseste sigla nationala “ae”.

Trecerea de la o agricultura conventionala la una ecologica se face prin parcurgea mai multor etape. Trebuie sa exista o anumita perioada de acomodare (care variaza de la cateva luni la cativa ani, in functie de productia pe care ne-o dorim)  si, bineinteles,  fermierii trebuie sa se adapteze unor reguli conforme productiei ecologice. Folosirea echipamentelor si uneltelor speciale este esentiala si site-ul www.proagricol.ro  asigura achizitionarea lor la pretuluri accesibile.

Fiind mai extensiva, un avantaj este generat de costurile pentru pesticide si fertilizanti, care sunt mai mici. Telul fiind: evitarea tuturor formelor de poluare, atat la nivelul produselor cat si la nivelul mediului si mentinerea fertilitatii naturale a solurilor, astfel putandu-se asigura o maniera durabila de securitate alimentara.

Mentinandu-si un standard ridicat de productie, agricultura ecologica poate deveni un lider national de necontestat.

Write a Comment

view all comments